1. Da li je normalno da na stisak bradavice još uvek imam mleka, a ne dojim 7 meseci?

Poštovana, nema potrebe da stiskate bradavice posle prestanka dojenja. Pomenuta pojava ne treba da Vas zabrinjava  –  normalna je i kod nekolicine žena se može zapaziti i do godinu dana posle prestanka dojenja.

 1. Da li trening može da utiče na proizvodnju mleka?

Poštovana, trening ne, ali ukoliko ne sprovedete adekvatne mere nakon treninga (tuširanje, prebrisavanje  sušenje kose i sl) –  posebno u zimskom periodu, možete se razboleti što se može odraziti i na dojenje.

 1.  Kako sprečiti nastanak ragada?

Poštovana, pojava ragada se može preduprediti:

 • pripremom bradavica za dojenje (po ulasku u deveti mesec trudnoće);
 • pravilnom tehnikom dojenja;
 • zaštitom bradavica posle svakog podoja (mazanjem par kapi humanog mleka na bradavice i areolu i izlaganjem vazduhu).
 1. Kada početi sa uobročavanjem bebe?

Poštovana, zavisi od više stvari s kojima se u praksi srećemo (jedno je teorija, a drugo praksa). Shodno tome nije na odmet spomenuti iskustva iz prakse – pojedina deca su već u prvim danima po rođenju uobročena, nekolicina tek posle par nedelja, dok se kod neke dece to postiže uvodjenjem mešovite ishrane. Svakako treba znati da ne sisa svako dete isto. Shodno tome, neophodno je da majka prati detetove potrebe za sisanjem, sam akt sisanja, znake sitosti/gladi.

 1.  Ishrana mame tokom dojenja, šta ne sme da jede i do kada?

Dobro je poznato da je pravilna ishrana u pogledu kvaliteta i kvantiteta hranljivih namirnica bitna u periodu dojenja, kada majka treba da obezbedi detetu ogovarajuću količinu mleka adekvatnih kvalitativnih vrednosti.

Prvih dana posle porođaja treba uzimati lakše svarljivu hranu, bogatu vitaminima, omega-3 masnim kiselinama i folnom kiselinom.

Preporučuju se tople supe i čorbe, mleko i mlečni proizvodi, sve vrste mesa, krompir pripremljen na sve načine, spanać, tikvice, blitva, griz, puding, unos dovoljne količine povrća i voća (smanjiti ili svesti na minimum unos citrusnog voća – zbog mogućih alergijskih reakcija).

Ne preporučuje se (nije zabranjena) hrana koja nadima – kupus, kelj, karfiol, pasulj, crni luk, šampinjoni i drugo. U prvim danima posle porođaja navedene namirnice treba izbegavati radi regulisanja stolice majke i smanjenja nadutosti u stomaku.

Unos kofeina iz čaja ili kafe treba ograničiti, vodeći računa da dnevni unos ne bude veći od 200 grama – jedna do dve šolje kafe.

Po pitanju unosa tečnosti, savetuje se dnevni unos tri litra (vode, mleka, bistrih sokova), uključujući i tečnost iz hrane.

Napomena: Konzerviranu ribu (tunjevina, sardina,haringa…) kao i ribu iz reka u koje se izlivaju industrijski otpadi, ne konzumirati tokom perioda doenja.

Tekst preuzet iz knjige “Treba znati prvih šest nedelja posle porođaja”autor: Slađana Crvenkov. @trudnocaibeba_sladjanacrvenkov

 1. Čula sam da je električna pumpica super, zanima me kako je mogu koristiti bez struje?

Poštovana, najnoviji model Philips Avent električne pumpice ima bezšumni bezšumni motor i  prenosiv adapter u čijem sastavu se nalazi punjiva baterija (jednom napunjena je upotrebljiva naredne 4 sesije).

 1. Da li jedan podoj jedna dojka ili obe i ako je jedna da li sledeći podoj početi sa istom ili drugom dojkom?

Poštovana, mnoge majke ovako uspešno doje, ali to nije pravilo jer zavisi od količine mleka u dojkama i aktivnosti deteta na dojci. Idelno je davati po jednom podoju detetu da sisa iz obe dojke uz obavezno praćenje akta detetovog sisanja, vodeći računa da dete ne spava na  dojci. Naredni podoj započinje se s dojkom kojom je prethodni završen.

 1. Već sam postavljala ovo pitanje, ali ga nije bilo u videu. Da li buditi bebu noću da jede?

Poštovana, dete ne budi majka, ono se samo budi.  Nema pravila, individualno je i zavisi od više faktora:

 • količine mleka u dojkama;
 • tehnike dojenja;
 • broja obroka u toku dana;
 • pospanosti ili budnosti deteta;
 • prisustva fiziološke žutice  i dr.

U prvim danima po rođjenju, dok se uspostavlja laktacija ne bi trebalo preskakati noćne podoje.Kasnije ako dete napreduje u telesnoj masi, dobro sisa u toku dana, ima više sadržajnih stolica zlatnožute boje, redovno mokri – ne treba ga buditi. Naravno, uvek treba imati na umu stanje dojki na koje majka (u slučaju da dete ne sisa noću) treba da obrati pažnju, te ukoliko oseti nagli priliv mleka u njima, napetost ili bolnost izmlaza se po osećaju tj. dok ne oseti olakšanje u njima.

 1. Da li električna pumpica može koristiti majci koja iz određenog (medicinski opravdanog razloga) ne doji bebu npr.urođena anomalija usne duplje ili je dete ranije rođeno?

Poštovana, može. Celokupan podoj majka može obezbediti detetu na ovaj način i hraniti ga svojim mlekom n asilikonsku kašičicu. Pored toga s obzirom da u oba navedena slučaja deca ne sisaju, ono što je korisno je što pumpica ima i 8 nivoa stimulacije identičnih kao i kada beba sisa – što utiče na održavanje laktacije.

10. Koju pumpicu po Vama treba da koristim ručnu ili električnu?

Poštovana izbor je na Vama. Ne znam da li ste upoznati da je na evropskom  tržištu nova električna Philips Avent pumpica sa čak 8 nivoa stimulacije i  16 nivoa/brzina izvlačenja. Više o pomenutoj pumpici možete pogledati na

https://kidsland.rs/za-mame/dojenje/pumpica-za-izmazane-elektricna/elektricna-pumpica-za-izmazanje-natural-corded-use-only-6162.html

 1. Da li treba izvlačiti mleko noću ako beba neće da doji?

Poštovana, zavisi od subjektivnog osećaja.Ako osetite nagli priliv mleka, napetost u dojkama, „težinu“ ili bol treba da se izmlazate sve dok se ne postigne osecaj olakšanja.

 1. Da li su normalne sitne izrasline na grudima tokom trudnoće?

Poštovana, normalno je i kod trudnica se na areoli često zapažaju izbočine malog promera. To su  manje lojne žlezda tzv.Montgomerijeve  kvržice koje imaju zaštitnu ulogu – luče lipidni sekret i time poboljšavaju pH tog dela kože i štite bradavicu i areolu od bakterija.

 1. Šta ako osetim čvorić odnosno malu kvržicu dok dojim?

Poštovana, u tom slučaju kao mera prve pomoći potrebna je blaga masaža kružnim pokretima (pod mlazom tople vode), izmlazanje i stavljanje obloga od lista kupusa. Prati se stanje i  ukoliko ne dođe do poboljšanja ili se promena povećava treba konsultovati izabranog lekara ginekologa radi eventualne terapije.

 1. Ako se daju obe dojke po podoju 15 min, da li beba izvlači „masnije“ mleko?

Poštovana, ne postoji vremensko ograničenje boravka bebe na jednoj dojci tokom podoja. Neka deca aktivnije sisaju, prave česte gutljaje i za kraće vreme izvuku potrebnu količinu mleka, dok neka deca sporije sisaju uz pravljenje čestih pauza. U oba opisana slučaja, ukoliko majka prati akt detetovog sisanja, dete izvuče potrebnu količinu mleka.

 1.  Imam jako male bradavice, a mislila sam da kupim električnu pumpicu. Razmišljam da li će mi odgovarati ?

Poštovana, najnoviji model električne Philips Avent pumpice za izmlazanje ima silikonski štitnik koji odgovara kod 99,8 % bradavica i areola žena – promera je 30 mm.

 1.  Kakav uticaj/dejstvo ima list kupusa na grudi?

Poštovana, kupus ima antiinflamatorno dejstvo (protivzapaljensko), utiče na izvlačenje  i smanjenje otoka. Njegova upotreba poznata je od davnina u narodu, a unazad više decenija u širokoj je primeni  i u medicini.  U pojedinim porodilištima na zapadu postoji poseban tretman za porodilje kupusom – koji po želji dobijaju.  

U praksi, primena kupusa na dojkama žena koje doji se pokazala efikasna u sledećim situacijama:  kad je dojka nabrekla, postoji prisutan čvor ili je pod upalom.

Pre upotrebe potrebno je odvojiti listove od glavice, dobro oprati, posušiti, razmekšati čekićem za meso ili oklagijom. Tako pripremljene listove poređati po dojci  (ne na bradavicu i areolu) i fiksirati ih pamučnom tetra pelenom ili pamučnim grudnjakom.

Oblog pre narednog podoja skinuti i dobro oprati dojke. Posle svakog podoja stavljati nove listove kupusa.

 1. Poštovana dojim bebu, međutim ona svaki mesec dobija po 500 g da li je to malo?

Poštovana, zavisi od starosti deteta. Primera radi – u prva tri meseca dete napreduje najviše u telesnoj masi (u proseku 25 do 35g).Očekivano je da telesna masa u odnosu na porođajnu sa tri meseca bude udvostručena, odnosno s godinu dana starosti deteta utrostručena.

 1. Da li je potrebno izmlazati se ukoliko krene mleko pre porođaja?

Poštovana, odgovor je ne iz razloga što su dojke i materica u uskoj vezi. Shodno tome, nije na odmet znati da izmlazanje u trudnoći može dovesti do pojave materičnih kontrakcija.

 1. Da li sve delove pumpice posle svake upotrebe treba da sterilišem?

Poštovana, nema potrebe. Kod nove elektične Philips Avent pumpice sa Natural Motion tehnologijom  sve delove (telo pumpice, silikonski jastučić,plastični poklopac ) dovoljno je oprati pod mlazom tekuće i vode i ostaviti na vazduhu da se osuši.

 1. Kad treba prestati sa dojenjem (sa šest meseci, godinu…)?

            Poštovana, svi znamo brojne benefiti dojenja, kako za majku, tako i za dete. Prestanak dojenja je individualan  i zavisi od količine mleka, potreba deteta i sl. Ukoliko dete dobro sisa i napreduje dojenje treba da traje bar godinu dana. Po preporuci  Svetske zdravstvene organizacije SZO (World Health Organization  – WHO) dojenje se može produžiti do druge godine deteta.

https://kidsland.rs/apoteka/flasica/avent.html

16. Imam benigni fibroadenom na dojci, da li može normalno da se doji?

Poštovana, benigni fibroadenom ne predstavlja prepreku za dojenje.

U saradnji sa kompanijom Philips Avent i Marijom i Kristinom, na pitanja odgovarala Sladjana Crvenkov viša medicinska sestra, autorka edicije knjige za truidnice i mame dece do godinu dana starosti “Treba znati”